Kozkalesi sınırları içerisinde olup tarihde üç isimde anılmaktadır
- Kürşat Kalesi
- Kuseyr Kalesi
- Kozkalesi
Kale Antakyanın güney bölgesindedir. 661-750 yılları arasında islam ordusu tarafından yapılmıs. Emeviler dönemi ve Abbasiler döneminde yasamış olan kale ve 1.2. ve 3. üncü haclı seferleri sırasında bircok kusatmalara tanık olmus. Haclı orduları kaleyi kusatmada kaledeki insanları tahrik etmek ve dısarıya çıkarmak icin esir aldıkları türklerin kellesini kesip MANCILIK teknigi ile kaleye atmıslar. Ama yinede muaffak olamamıslar.
1268 yılında yöreye gelen baybars komutasındaki memlük ordusu kaleyi kusattı ve elegecirdi burdanda 10 mayıs 1268 de Antakyaya hareket etti.
Kale 43 bin metrekare bir alana yapılmış ve bir giriş kapısı bulunmaktadır. Kalenin içerisinde 300 metre unzunlugunda bir ciritmeydanı, büyük bir hamam, su depoları, cephanelik, askeri koğuşlar ve gözetme yerleri mevcuttur. Tabiki bunlar hepsi yeraltı bölümleri ve görünenler olanlardır. Çok yerleri çökmüş olduğundan altta çok yerlere girmek sakıncalı ve tehlikelidir. Kalenin üzeri ise at otlatmak için kullanıldıgı her halukarda bellidir. Kalenin dışardan görüşü iki tane burcu görülür. Biri uzun (28 metre) ve biri kısa (23 metre) yüksekligindedir. Burclarda içeriden dışarıya dogru daralan ok atma yerleri mevcuttur.
KALE ANTAKYA müzesi tarafından koruma altına alınmıs olup 2 km asfalt yolu mevcuttur
Düzenleyen
Ömer Ilgin